Hem > Verktygsboden > AKK-sätten > Bilder, foton & filmer

Bilder, foton och filmer

Bilder, foton och filmer används som AKK på många olika sätt. Dels finns det många olika bild- eller symbolbanker, dels många olika sätt och metoder för att organsiera och använda bilderna. Bilder och filmer kan användas för att underlätta språkförståelse men också för att uttrycka sig genom att överräcka eller peka på bilder. Oftast kombineras användning av bildbaserad AKK lågteknologiskt på papper med användning i digitala applikationer med tal.

Knippor

En knippa utgörs av en uppsättning utskrivna och inplastade bilder/symboler som sätts samman för att lätt kunna bäras i byxlinning eller runt halsen. Knippan kan bestå av enstaka bilder eller av mindre samtalskartor. Innehållet är oftast utformat för att fungera för samtal i viss miljö eller situation, till exempel en förskola eller skola, daglig verksamhet, habilitering eller sjukvård. Knippor används oftast av kommunikationspartners, men kan fungera mycket bra även för barn eller vuxna i behov av AKK.

Samtalskartor

En samtalskarta, som också kan benämnas pekkarta eller kommunikationskarta, utgörs av en uppsättning bilder/symboler eller foton som oftast presenteras i ett rutnät med tydliggörande text upptill eller nedtill på varje ruta. De kan användas som pappersutskrifter eller för att peka direkt på en skärm, med eller utan stöd av tal. Vanligen är innehållet eller vokabulären anpassad för en viss situation eller aktivitet och innehåller olika typer av ord eller uttryck.

Lär dig mer

Foton och filmer

Foton och filmer

Kommunikationsböcker

En kommunikationsbok är en samling utskrivna symboler/bilder/foton som omfattar ett flertal sidor och som oftast utformats för att användas generellt i olika situationer. Idag används kommunikationsboken nästan alltid tillsammans med en digital applikation med tillgång till tal, som då oftast har en liknande struktur.

Enstaka bilder

Vanligaste användningen av enstaka bilder är att märka upp miljön med för att kunna orientera sig och hitta. Enstaka bilder används ibland också för personer på tidig nivå för att visa vad som ska hända eller tydliggöra ett val. Ofta förvaras bilderna i lådsystem eller pärm och tas fram i den aktuella aktiviteten.

Bildscheman

Ett bildschema tydliggör och informerar om olika moment i en aktivitet eller en tidsperiod som en lektion/arbetspass, dag eller vecka. Vid längre procedurer kan bilderna presenteras på flera sidor i en schemabok eller i en applikation. Ofta används både foton och tecknade bilder och tydliggörande text. Det är vanligt att ge möjlighet att stryka eller ta bort bilden då momentet är färdigt.