Kommunikation & rättigheter
Det är en grundläggande mänsklig rättighet att kommunicera. Alla människor kan kommunicera på något sätt. Personer som har svårt att göra sig förstådda och/eller har svårt att förstå har rätt att få hjälpmedel för att underlätta kommunikationen med andra.
Kommunikationsutveckling
Kommunikationsutveckling kan ses som en trappa. Kommunikationen utvecklas i olika steg som bygger på varandra. Det personen har lärt sig på ett trappsteg följer med och utvecklas på nästa.
Att vara kommunikationspartner
Ett sätt att samspela på ett lyhört och följsamt sätt tillsammans med en person med kommunikationssvårigheter är att använda sig av det vi kallar den medvetna kursen. Det finns olika strategier att använda sig av för att hålla igång samspelet.
AKK
Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) är ett samlingsnamn för olika kommunikationssätt och metoder som stödjer kommunikation mellan människor. AKK behövs då någon har problem att förstå och/eller uttrycka sig.
Lek & meningsfull aktivitet
Lek och meningsfulla aktiviteter är mycket viktiga för vår kommunikativa och sociala utveckling och vårt lärande. De gör det möjligt att på ett tryggt och lustfyllt sätt öva och öka sina kunskaper och erfarenheter. Omgivningens kunskap och vilja att anpassa lek och aktiviteter är avgörande för hur personer med kommunikationssvårigheter kan vara delaktiga.
Utforma AKK
Hur utformar vi bäst AKK-material? Här behöver vi tänka på vilket ordförråd som behövs, vilka bilder vi ska välja och hur vi organiserar det smartast.
Att jobba med förändring
Att få olika AKK-sätt och strategier att fungera i vardagen – det som kallas implementering – är en utmaning. För att det ska bli en del av vardagen behöver vi redskap för att arbeta med förändring hos oss själva och i omgivningen.