Pekprat
Pekprat är en metod där kommunikationspartnern tydliggör sitt tal genom att peka på saker, personer och bilder/symboler som finns tillgängliga i miljön.
Ritprat och sociala berättelser
Ritprat är en metod där kommunikationspartnern tydliggör sitt tal och det hen vill förmedla genom att samtidigt rita och skriva på papper eller med digitalt stöd. Sociala berättelser, också en metod från USA, beskriver en problemsituation med bild och text och förklarar konkret andras perspektiv och alternativ lösning. Denna sparas ofta i pärm eller applikation för att kunna användas som stöd för att förstå och reglera beteende.
Reda ut-häfte
Resurs för att med en tydlig struktur och stöd av bilder kunna ställa frågor för att reparera missförstånd eller sammanbrott i kommunikation. Utvecklades först för att ge stöd i samtal med personer som huvudsakligen använder tal, men som ibland är mycket svåra att förstå och som inte kan bokstavera för att tydliggöra sitt tal. Reda-ut-häfte kan också användas för att ställa utredande frågor inom visst område, till exempel våldsutsatthet.
Samtalsmatta
Samtalsmatta är en varumärkesregistrerad metod för att med stöd av ett visuellt ramverk och bilder kunna samtala om värderingar, åsikter och känslor. Kan utföras både med fysiskt material och digitalt med en applikation. Metoden är utvecklad i Skottland. Utbildning, även av utbildare, finns i Sverige. Metoden har visat sig kunna öka delaktighet vid utvärdering, beslutsfattande och i forskning genom att underlätta att uttrycka sin mening. Lämpar sig väl för deltagande i planeringssamtal inom LSS-verksamhet eller i skola.
PODD
PODD är en vanlig metod för att organisera, utveckla och lära ut användning av kommunikationsböcker med olika färdiga uppsättningar generiska vokabulär att utgå från. PODD finns i såväl pappersformat som i app och är en varumärkesskyddad metod från Australien. Utbildare finns i Sverige.
TaSSeLs
TaSSeLs är ett metodpaket som utvecklats i Storbritannien och översatts till svenska. Innehåller basvokabulär om cirka 50 taktila tecken anpassade för personer med flerfunktionsnedsättning och synsvårigheter på tidig nivå. Utbildning i olika steg finns i Sverige.
Kommunikationspass
Ett kommunikationspass är en resurs baserad på bilder och text för att presentera sig själv, sitt sätt att kommunicera och sitt behov av kommunikationsstöd och AKK. Passet kan presenteras utskrivet i bokform eller digitalt. Syftet är att ge stöd för att förstå personen, hens kommunikationsbehov och åstadkomma ett konsekvent bemötande.
PECS
PECS är en metod från USA med krav på licensiering där omgivningen (initialt 2 personer) lär personen att kommunicera genom att överräcka bilder. Metoden har främst använts med personer med autism och är vanligt förekommande i USA och flera andra länder. Licensierade utbildare saknas i Sverige. God evidens finns för metodens första steg som fokuserar att begära saker.